In de vorige nieuwsbrief stelden we nog dat het afwachten was wanneer de competitie weer zou gaan starten en nu is het al zover. Deze week mogen we weer wedstrijden gaan spelen en daarmee wordt het misschien toch nog mogelijk de gehele competitie van dit seizoen uit te spelen. Maar het is niet ‘gewoon’ zoals het vroeger was. Nog steeds hebben we te maken met heel veel verplichte en gewenste maatregelen en dat geeft ons ook nog steeds heel veel extra verplichtingen en verantwoordelijkheden. We hebben dan ook van alle leden hulp en ondersteuning nodig om alles in goede orde te laten verlopen. Daarnaast hebben we natuurlijk alle ondersteuning nodig voor het goede verloop van de wedstrijddagen. We moeten dan wel ‘gewoon’ weer scheidsrechters, tellers, zaalwachten, wedstrijdleiding en coronacheckers hebben. Dus help waar je kan (of moet), want het is juist nu hard nodig! En … als je als lid of als ouder/verzorger van een jeugdlid bereid bent, meld je dan bij het bestuur aan als vrijwilliger, want we kunnen je hulp goed gebruiken.
Geldende maatregelen
Voorwaarden sport: trainen en competitie
Om in groepsverband binnensport te beoefenen is een coronatoegangsbewijs vereist voor iedereen vanaf 18 jaar. Dit geldt dus ook voor het spelen van wedstrijden in competitieverband. Daarbij is het dragen van een mondkapje vanaf 13 jaar verplicht en is ook de 1,5 meter afstandsregel van kracht, tenzij je volleybalt. Zowel trainingen als competitiewedstrijden mogen ná 22.00 uur plaatsvinden. Kleedkamers, toiletten en douchen: hier kun je gewoon gebruik van maken, maar op trainingsavonden heeft het sterk de voorkeur thuis te douchen na de training.
Voor de doordeweekse trainingen en wedstrijden gelden nog steeds de regels zoals we die begin november 2021 met elkaar hebben afgesproken:
- Ouders van CMV- en jeugdleden, die hun kinderen komen brengen of halen vragen we om hen buiten bij de ingang af te leveren en NIET naar binnen te gaan. Als contact met een trainer (of iemand anders van de vereniging) noodzakelijk is, doe dat dan per app of mail of maak een afspraak.
- Teams die op een doordeweekse dag een thuiswedstrijd hebben (D2, HR1, DR1 en XR1) dragen zelf de verantwoordelijkheid voor het inchecken van hun gastteams en eventueel publiek. Zij kunnen daar ook een (zelf gevonden) vrijwilliger voor inschakelen.
- Per trainingsavond zijn de seniorenteams, die dan trainen zelf verantwoordelijk voor het inchecken van de eigen leden van het team.
- Voor alle spelers/trainers en coaches geldt: neem je verantwoordelijkheid hierin.
- Bij aanvang van de trainingen is de trainer/coach of aanvoerder of een specifiek aangewezen vrijwilliger uit het team verantwoordelijk voor het checken van het Coronatoegangsbewijs.
- Iedereen kan daarna, via de aangegeven looproutes en met mondkapje, naar de zaal gaan waar getraind wordt. Bij de start van de training is dan ook iedereen gecontroleerd.
- Let op: Dit betekent niet dat wij verwachten van degene die controleert dat hij/zij optreedt als ‘politieagent’. Spreek je (mede) speler aan op zijn/haar verantwoordelijkheid als er geen ‘groen vinkje’ getoond wordt, maar ga niet in discussie. Leg het probleem dan na de training voor bij één van de bestuursleden, wij gaan graag in gesprek met de betreffende persoon.
- Je kunt het Coronatoegangsbewijs eenvoudig controleren met de Corona Scanner app https://coronacheck.nl/nl/scanner.
- Dit schema geldt overigens niet alleen voor de eerste keer, maar de verantwoordelijkheid blijft bij iedere training zolang de maatregelen duren van kracht.
Voorwaarden toeschouwers
Toeschouwers zijn bij wedstrijden ook weer welkom op de tribunes. Wel moet iedereen vanaf 18 jaar een coronatoegangsbewijs tonen bij het bezoeken van een sportwedstrijd, een mondkapje dragen bij verplaatsing en 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Tenzij de bezoekers tot hetzelfde gezin behoren. Toeschouwers moeten om uiterlijk 22.00 uur de tribunes hebben verlaten.
Voorwaarden gebruik kantine
Ook de kantine mag weer in gebruik worden genomen. Ook hiervoor geldt dat er een coronatoegangsbewijs getoond moet worden vanaf 18 jaar bij entree, 1,5 meter afstand gehouden moet worden tot elkaar en is het dragen van een mondkapje bij verplaatsing verplicht. Ook is een vaste zitplaats verplicht. Eenmaal plaatsgenomen, dan mag het mondkapje af. Voor afhaal is een coronatoegangsbewijs niet verplicht. De kantine moet om 22.00 uur haar deuren sluiten.
Uitzonderingen coronatoegangsbewijs
Een coronatoegangsbewijs is niet verplicht voor vrijwilligers of personen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten op de sport locatie. Dit betekent dat zowel betaalde als vrijwilligers geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien op het moment dat zij een functie voor de sport vervullen in een binnensport locatie. Zodra zij geen taak meer vervullen, moeten zij de sport locatie verlaten.
Aangepaste quarantaineregels
De quarantaineregels zijn ook aangepast. Iedereen met een boosterprik van minimaal een week oud of wie korter dan acht weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon.
Versoepelingen invalbepaling
Vanaf morgen gaat de competitie dus weer van start. Aangezien de besmettingsaantallen zullen stijgen, ongetwijfeld ook binnen het volleybal, heeft de Nevobo versoepelingen betreffende de invalbepalingen doorgevoerd (lees hier). Hiermee willen zij ervoor zorgen dat zoveel mogelijk wedstrijden door kunnen gaan. Ons Wedstrijdsecretariaat is hier geheel van op de hoogte. Kort gezegd zijn de verruimingen: onbeperkt hoger invallen, onbeperkt horizontaal meespelen en ruimere invalmogelijkheden voor de laagste teams. Neem contact op met het Wedstrijdsecretariaat als je vragen hebt.
Wedstrijdschema vanaf 26 januari 2022 (bericht van het Wedstrijdsecretariaat)
Gelukkig mogen we de wedstrijden vanaf woensdag 26 januari 2022 weer oppakken. Het invullen van het totale wedstrijdschema is een behoorlijke uitdaging door de vele wijzigingen die vaak op het laatste moment plaatsvinden. We zijn hier op dit moment met veel mensen druk mee bezig en proberen uiteraard om alles voor iedereen zo goed mogelijk in te plannen. We houden zoveel mogelijk rekening met iedereen en letten daarbij ook op een zo efficiënt mogelijke zaalhuur.
Dit zorgt ervoor dat veel (jeugd)teams geen ‘vaste speeltijd’ hebben voor de thuiswedstrijden en dat dit dus iedere week anders kan zijn. Ook worden er op dit moment nog veel wijzigingen gedaan door de tegenstanders en kan het dus zijn dat uitwedstrijden nog wijzigen qua tijd (of datum). Voor het Wedstrijdsecretariaat is het, gezien de hoeveelheid wijzigingen, niet mogelijk om alle wijzigingen aan alle teams persoonlijk door te geven op dit moment, dus daarom het volgende aandachtspunt:
De meest actuele gegevens van alle wedstrijden staan in de app van de Nevobo: Mijn Volleybal of op de website van de Nevobo: https://www.volleybal.nl/competitie Als er iets gewijzigd wordt dan staat het hier als eerste in. Houd deze app of website dus goed in de gaten! Mocht een wedstrijd op het allerlaatste moment (vlak voor het spelen) nog gewijzigd worden, dan ontvangt de trainer van het betreffende team uiteraard een bericht vanuit het Wedstrijdsecretariaat zodat dit tijdig aan het team doorgegeven kan worden.
Wijzigen van wedstrijden
Het competitieschema zit nagenoeg vol op dit moment. Dit betekent dat het alsnog wijzigen van wedstrijden moeilijk is. Het verzoek is om zeer kritisch te kijken naar het aanvragen van een wijziging voor een wedstrijd. Bekijk, wanneer er problemen ontstaan, of het meespelen van spelers uit een ander team eventueel mogelijk is, zodat het wijzigen van een wedstrijd niet nodig is.
Mocht het echt niet anders kunnen en moet een wedstrijd echt verplaatst worden, geef dit dan zo vroeg mogelijk door aan het Wedstrijdsecretariaat en geef daarbij ook een nieuwe datum voor de wedstrijd door. Kijk hierbij goed naar een moment waarop de tegenstander en het eigen team beschikbaar zijn. Omdat we niet iedere zaterdag de zaal huren kan het zijn dat we moeten gaan uitwijken naar trainingsavonden. Zeker voor de jeugdteams (maar ook voor de seniorenteams) is dit verre van ideaal, dus probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen.
Met vriendelijke groet,
Hilde Scharenborg
Wedstrijdsecretariaat Innovatiemakelaars.nl WSV.